Visita al Centre d'Estudis Històrics Internacionals

Publicat el: 06/03/2009 | Actualitzat el:

Aquesta tarda els alumnes de l’assignatura de Mètodes i Tècniques Historiogràfiques hem realitzat una visita al Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona, en el marc de les visites que realitzem a diversos arxius i biblioteques de Barcelona i rodalies per conèixer aquests centres de primera mà. Com a curiositat val a dir […]


Aquesta tarda els alumnes de l’assignatura de Mètodes i Tècniques Historiogràfiques hem realitzat una visita al Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona, en el marc de les visites que realitzem a diversos arxius i biblioteques de Barcelona i rodalies per conèixer aquests centres de primera mà. Com a curiositat val a dir que aquest centre de documentació, adscrit a la UB, es troba a l’edifici conegut com “Pavelló de la República”, perquè és la reproducció exacte del pavelló que la va aixecar a París l’any 1937 en motiu de l’Exposició Internacional que s’hi celebrà. Allà va ser on es va exposar per primera vegada el Guernica de Picasso.
Aquest centre està especialitzat en documentació de la història de Catalunya i Espanya del segle XX. Principalment acull una molt bona col·lecció documental de la Segona República i la Guerra Civil, a més d’una àmplia col·lecció de cartells originals d’aquesta època. A més el centre compte amb una gran biblioteca, resultat de la reunió dels fons documentals del CEHI i de la Biblioteca Josep M. Figueras que ha donat lloc a la formació d’una de les biblioteques més importants del món sobre Segona República, Guerra Civil, Exili, Franquisme i Transició a Espanya i, especialment, a Catalunya. Difícilment un llibre d’història del segle XX que no es trobi aquí es trobarà en un altre lloc.
Durant la visita hem pogut tocar alguns documents. Especilament significatius han estat els documents referents als bombardejos que patí Barcelona durant el 1938. Hem pogut veure el recompte de víctimes i uns plànols originals on dia per dia s’indicaven les zones que havien estat objectiu dels bombardejos. Finalment ens hem passejat, i cal dir-ho, maravellat, entre els amplis dipòsits on hi guarden centenars de milers de llibres, que fer falta d’espai, no poden estar exposats a la biblioteca. Realment impressionant. Certament és un centre que tot estudiós de l’època no pot deixar de conèixer.
A tall d’anècdota la Biblioteca del Pavelló de la República ha estrenat avui blog. Quedi des d’aquí donada una càlida benvinguda a la blogsfera. Pels qui estiguin interessats aquest centre es troba a l’Avinguda Cardenal Vidal i Barraquer, s/n de Barcelona (davant del monument dels Mistos). L’horari d’obertura de la seva biblioteca és de dilluns a divendres, de 8:00h a 20:00h.