Berlín: La Topografia del Terror (antiga seu Gestapo)

Publicat el: 14/12/2009 | Actualitzat el:

Al carrer Niederkirchnerstraße, en ple centre de Berlín, s’ha mantingut en peus uns metres del que fou el Mur de Berlín. Aquest és un carrer amb molta història, perquè allà durant l’època nazista, s’ubicaven algunes de les seus principals dels aparells repressors del règim dictatorial entre els quals la Gestapo i les SS. Des de fa […]


Berlin Mur

1988, Mur de Berlín al carrer Niederkirchnerstraße (Foto: Roland Arhelger, WikiMedia)


2009, Mur de Berlín al carrer Niederkirchnerstraße i la Topografia del Terror a la dreta (Foto: Elliot Fernandez)


Al carrer Niederkirchnerstraße, en ple centre de Berlín, s’ha mantingut en peus uns metres del que fou el Mur de Berlín. Aquest és un carrer amb molta història, perquè allà durant l’època nazista, s’ubicaven algunes de les seus principals dels aparells repressors del règim dictatorial entre els quals la Gestapo i les SS.
Des de fa alguns anys en aquest carrer es troba la seu del centre expositiu que rep el nom de “Topografia del Terror“, just on abans de la segona guerra mundial hi havia la seu central de la Gestapo. Entre 1933 i 1945, en aquest espai hi havia la central de la Gestapo (policia secreta de l’estat), la “presó central” de la Gestapo, i a partir de 1939, l’Oficina Central de Seguretat del Reich i també la seu dels Caps Suprems de les SS i el Servei de Seguretat dels Caps Suprems de les SS.
Precisament per preservar la memòria del que va passar durant l’Alemanya nazi pel que fa a la repressió i el terror, aquest espai expositiu presenta una àmplia mostra sobre els programa nacionalsocialista d’extermini i persecució contra la població jueva, les minories ètniques i tota la població que intentà oposar-s’hi al règim de terror.
Nota: Les dues fotografies corresponen al mateix carrer però des de perspectives diferents.