SOS pel patrimoni històric i artístic italià

Publicat el: 14/11/2010 | Actualitzat el:

Itàlia és un museu a l’aire lliure. És el país amb un patrimoni històric i artístic més ric i gran del món. Però la deixadesa de les administracions públiques està provocant que el país es trobi en una situació d’alerta davant l’estat dels seus monuments, palaus, esglésies i jaciments arqueològics.


Itàlia és un museu a l’aire lliure. És el país amb un patrimoni històric i artístic més ric i gran del món. Però la deixadesa de les administracions públiques està provocant que el país es trobi en una situació d’alerta davant l’estat dels seus monuments, palaus, esglésies i jaciments arqueològics. Sense anar més lluny, dissabte passat Itàlia es despertava amb la notícia de l’ensorrament del domus dels gladiadors de la ciutat de Pompeia.

Així es troba la desapareguda domus dels gladiadors de Pompeia

Així es troba la desapareguda domus dels gladiadors de Pompeia


El diari La Repubblica ha llançat una campanya adreçada als seus  lectors: els demana que assenyalin al diari aquells monuments en risc, indicant la respectiva denominació i ubicació geogràfica. Vol esdevenir una mobilització popular en defensa del patrimoni comú que s’ha rebut de les generacions precedents i que s’ha de preservar en bones condicions pel futur. El diari pretén elaborar, gràcies a l’ajuda dels lectors, un mapa dels bens culturals i artístics en perill per reclamar l’atenció de tots els ciutadans i de les administracions públiques implicades en la seva conservació.
Per cert. No cal anar fins a Itàlia per veure com a casa nostra està passant una situació similar. Quantes petites esglésies romàniques amagades als Pirineus estan en perill sense que ningú faci res.