25 anys del Centre d'Història Contemporània de Catalunya

Publicat el: 05/10/2009 | Actualitzat el:

El Centre d’Història Contemporània de Catalunya celebra aquest 2009 els seus primers 25 anys de vida. Tots els historiadors i els interessats en conèixer la història del nostra país hem de felicitar-nos per aquest aniversari i de la feina feta durant aquests anys. Avui el coneixement de la història de Catalunya seria molt difícil si no hagués existit el CHCC.


El Centre d’Història Contemporània de Catalunya celebra aquest 2009 els seus primers 25 anys de vida. Tots els historiadors i els interessats en conèixer la història del nostra país hem de felicitar-nos per aquest aniversari i de la feina feta durant aquests anys. Avui el coneixement de la història de Catalunya seria molt difícil si no hagués existit el CHCC. Pels qui no estiguin al corrent el Centre d’Història Contemporània de Catalunya (CHCC) va ser creat l’any 1984, amb la voluntat de recuperar la memòria històrica de Catalunya i compensar la marginació a la qual s’havia vist relegada en les històries oficials i, més recentment, per dècades de dictadura franquista. El primer director del Centre, i durant quinze anys, fou l’historiador i polític Josep Benet.
El Centre ha col·laborat i recolzat econòmicament a aquells historiadors que han dut a terme investigacions sobre la història contemporània de Catalunya, ha col·laborat en la publicació d’obres i ha fomentat la presència en els medis historiogràfics i educatius, de dins i fora del país, de les investigacions realitzades a casa nostra.

L’actual director, l’historiador Josep M. Roig Rosich, publica aquest dilluns un article al diari El Punt, destacant la tasca del centre durant aquests 25 anys, tot fent un especial esment a l’època en què va ser dirigit per Josep Benet.

El centre, definit per aquests propòsits, fou posat a les mans de Josep Benet, persona que ja l’havia reivindicat des de finals dels anys seixanta. Ell, amb la seva marcada personalitat, s’hi va dedicar plenament, i el balanç fou i és notablement fecund. Josep Benet i els seus successors van fer possible que avui celebrem el quart de segle de la seva existència amb uns resultats engrescadors: més de mil historiadors de tota mena d’ideologia o tendència historiogràfica ajudats en la seva recerca, més de cinc-cents llibres editats amb el suport del centre, un gruix de documentació preservada, una biblioteca amb fons importants i unes línies d’investigació innovadores, entre les quals destaca el cost humà de la guerra civil a Catalunya.

Roig Rosich ens explica els projectes de futur del centre:

Tanmateix, les nostres ambicions de futur van més enllà. Per no caure en falses i fàcils promeses, n’apuntaré només algunes breument: acabar l’estudi del cost humà esmentat, iniciar la recollida de documentació consular durant la guerra civil, aplegar documentació sobre l’anticatalanisme i la persecució de la llengua i la cultura catalana des del segle XIX i potenciar la tasca d’assessorament històric del govern de Catalunya.