L’exili de Ramon Moral i Querol en un blog

Publicat el: 08/03/2009 | Actualitzat el:

El Memorial Democràtic ha recuperat el dietari de Ramon Moral i Querol en el marc dels actes commemoratius del 70 aniversari de l’exili. El dietari s’està publicant en forma de blog “Diari d’un exiliat”. En marxa també hi ha “La ruta de l’exili”, blog que recull les dades més importants de l’exili dels escriptors catalans vinculat a la Institució de les Lletres Catalanes.


El Memorial Democràtic ha recuperat el dietari de Ramon Moral i Querol en el marc dels actes commemoratius del 70 aniversari de l’exili. El dietari s’està publicant en forma de blog “Diari d’un exiliat”. En marxa també hi ha “La ruta de l’exili“, blog que recull les dades més importants de l’exili dels escriptors catalans vinculat a la Institució de les Lletres Catalanes.

Camp de refugiats al sud de França, 1939

Camp de refugiats al sud de França, 1939


Diari d’un exiliat s’inicia el 5 de març de 1939 (publicat el 8 de març d’enguany) amb una nota que recull molt bé el sentiment d’aquells homes i dones que hagueren d’emprendre el camí de l’exili:

Avui, després d’una nit terrible d’insomni i malsons, amb un dolor sense límits, he agafat el meu petit bloc i he escrit: «Avui és el dia més trist de la meva vida. Abandonat de tothom, sense poder-me agombolar, ple d’enyorança i un demà ple d’incertitud». Les llàgrimes m’han impedit de continuar l’escriptura i, posant-me el mocador sobre la cara per amagar el plor, he plorat llargament i sense parar. El company de la dreta ho ha comprès i, tot acostant-se, m’ha dit a cau d’orella: «Cálmate, amigo; esto no durará».

El blog recupera l’obra de publicada sota el títol “Diari d’un exiliat” que va ser editada per edicions Abadia de Montserrat fa més de vint anys, i actualment es troba exhaurida. “Diari d’un exiliat” ens ofereix una visió de l’exili català des de l’òptica dels vençuts curts d’influència i diners. Aquest blog publicarà els textos recollits en aquest dietari la data que van ser escrits ara fa setanta anys, entre el 5 de març i 24 de desembre de 1939.