La història dels navegadors web

Publicat el: 01/04/2011 | Actualitzat el:

La història dels navegadors web comença al desembre de 1994, amb l’aparició de la primera versió del Netscape Navigator. A partir d’aleshores els internautes hem navegat per la xarxa gràcies a aquest programari, de la mà de l’Internet Explorer, el Firefox, l’Opera, el Safari….


La història dels navegadors webs comença al desembre de 1994, amb l’aparició de la primera versió del Netscape Navigagtor. A partir d’aleshores els internautes hem navegat per la xarxa gràcies a aquest programari, de la mà de l’Internet Explorer, el Firefox, l’Opera, el Safari…. El web TechKing ha publicat una infografia, molt ben aconseguida, que ens mostra la història de l’evolució dels Navegadors web (aquells programes que ens permeten interpretar i mostrar el codi HTML i transformar-lo en quelcom visual i llegible a l’ésser humà).
Tot va començar el 15 de desembre de 1994, quan Netscape Navigator va fer la seva primera aparició. Poc després Microsoft publicaria la primera versió del popular Internet Explorer, que estaria cridat a liderar el sector fins a l’actualitat. No seria fins al 2004 que iniciaria el seu camí el navegador lliure Firefox, que recentment ha vist publicada la seva versió 4.0. Pel camí Google o Mac intenten treure mercat al navegador de Microsoft amb les seves pròpies alternatives: Chrome i Safari.

Una de les primeres versions del Netscape Navigator

Una de les primeres versions del Netscape Navigator


Recordo haver navegat durant molts anys amb el Navegador en català, la versió catalana del difunt Netscape, traduïda per Softcatala.

Què són els navegadors web?

Segons la definició que dona la Wikipedia en català, “un navegador web o explorador web és un programa informàtic que permet a l’usuari recuperar i reproduir documents d’hipertext, generalment escrits en HTML, des de servidors web situats a qualsevol lloc del món. Aquesta xarxa de documents és coneguda com a Teranyina mundial o World Wide Web (WWW). Els navegadors permeten mostrar gràfics, seqüències de vídeo, sons, animacions i programes diversos a més de text i enllaços.
La funció bàsica d’un navegador web és mostrar documents de text, segurament amb recursos multimèdia incrustats. Els documents poden estar ubicats a l’ordinador de l’usuari, però també poden ser a qualsevol altre dispositiu que hi estigui connectat (a través d’Internet, per exemple) i que tingui els recursos necessaris per a la transmissió (un programari de servidor web). Aquests documents, habitualment anomenats pàgines web, tenen hipervincles que enllacen una porció de text o una imatge amb un altre document.”
Font: TechKing i Wikipedia.org