Història d'Espanya al segle XIX

Publicat el: 15/02/2018 | Actualitzat el:

La història d’Espanya al segle XIX començava seguint el camí marcat pels monarques de la dinastia borbònica. Felip V, Ferran VI, Carles III i Carles IV, si no fos però que la Revolució francesa va arruïnar tots els plans de Carles IV.


La història d’Espanya al segle XIX començava seguint el camí marcat pels monarques de la dinastia borbònica: Felip V, Ferran VI, Carles III i Carles IV. Espanya es mantenia dins els vells esquemes de l’Antic Règim i el govern absolutista. Però tot va començar a trontollar quan va esclatar, al país veí, la Revolució francesa que va arruïnar tots els plans de Carles IV. La invasió de les tropes de Napoleó al país i la proclamació d’un nou rei, Josep I Bonaparte, que no comptava amb el suport d’una part de les elits i els classes populars, portà el país a la Guerra de la Independència. L’Antic Règim es resistia a desaparèixer però la primera revolució liberal a Espanya l’escombrava almenys durant uns anys del país. Amb la Restauració de l’absolutisme per part del rei Ferran VII al 1814 les esperances dels liberals de modernitzar el país es veien truncades.
La història d’Espanya al segle XIX es un tortuós camí per implantar un estat constitucionalista de caire liberal, modern i homologable amb la resta d’Europa. Els liberals varen trobar molts obstacles. Revolucions fallides, pronunciaments militars i d’altres esdeveniments acabaran per construir un estat liberal de caire conservador que tindrà la seva màxima expressió durant els anys de la Restauració

Lectures per seguir el curs d'Història d'Espanya al segle XIX:

  1. Antecedents: la Il·lustració espanyola del segle XVIII
  2. La Guerra del Francès (1808–1814)
  3. Ferran VII i la restauració de l'absolutisme
  4. El Trienni Liberal (1820-1823)
  5. La restauració de l'absolutisme i Primera Guerra Carlina
  6. L'Estat liberal: la Unió Liberal de Leopoldo O'Donnell
  7. La crisi final del regnat d'Isabel II. L'oposició política
  8. El Sexenni Democràtic (1868-1874)
  9. La Primera República espanyola (1873-1874)
  10. El règim de la Restauració espanyola fins la desfeta colonial (1874-1898)