Sobreviuran les dades a l'era digital?

Publicat el: 08/12/2008 | Actualitzat el:

El passat mes de juliol parlava en aquest blog sobre la preservació de les dades digitals. En aquell moment em feia ressò de “La oscura era digital”, documental que es pregunta si serem capaços al futur d’accedir a a les dades digitals que hem generat en les darrers dècades. És un debat molt interessant i que aixeca […]


El passat mes de juliol parlava en aquest blog sobre la preservació de les dades digitals. En aquell moment em feia ressò de “La oscura era digital”, documental que es pregunta si serem capaços al futur d’accedir a a les dades digitals que hem generat en les darrers dècades. És un debat molt interessant i que aixeca rius de “bits” entre aquells que asseguren que no s’ha de patir perquè la informació digital podrà ser accessible sempre i entre els que defensen que es corre el perill de perdre tota la nostra cultura dipositada en CD’s, DVD’s, discs durs i altres suports digitals en qüestió d’uns anys.
La Digital Preservation és fins i tot matèria d’estudi a les universitats nord-americanes. Els acadèmics treballen en cercar solucions i nous enfocaments al problema de la preservació digital de les dades. El punt clau és assegurar l’accessibilitat a les nostres dades en el llarg termini.
 
Avui ha aparegut un comentari a Barrapunto que es fa ressò d’un reportatge publicat fa uns dies al diari Público sota el títol “Los datos digitales no son eternos”. El titular recull les paraules d’un professor d’Informàtica i Biblioteconomia de la Universitat d’Illinois (EEUU), Jerome McDonough. Aquest professor assegura que el problema no està en si serem capaços d’accedir a la informació en un futur sinó en tenir la capacitat per accedir-hi.

“Pero de lo que se trata es de conservar no los datos sino la capacidad de poder acceder a ellos. La por de McDonough és que un determinat format actual no pugui ser llegit en un futur, per exemple, es podria donar el cas que un fitxer .docx (Microsoft Office) d’aquí a uns anys ja no fos utilitzat per aquest programa, perquè ha estat substituit per un altre més modern. L’accés a l’antic fitxer es convertiria en una missió impossible. Per això aquest professor recomana la utilització de suports lliures, perquè “nuestra capacidad para interpretar la información digital se agranda si contamos con las documentación técnica y las especificaciones de cómo fueron escritos originalmente los datos”.