Història de Catalunya: dels orígens a l'actualitat

Publicat el: 12/11/2016 | Actualitzat el:

Recorregut en 30 capítols per la història de Catalunya, des dels seus orígens fins a l’actualitat. Repassem els principals esdeveniments de la història de Catalunya, des dels seus inicis com a territori que formava part de l’Imperi Carolingi fins a l’etapa autonòmica actual.


Recorregut en 30 capítols per la història de Catalunya, des dels seus orígens fins a l’actualitat. Iniciem el recorregut en l’Edat del Bronze, amb els assentaments ibers, la primera civilització sedentària. Població ibera que convisqué amb els nouvinguts grecs i romans, fins que l’Imperi els assimilà i romanitzà. Amb la caiguda de l’Imperi Romà i l’arribada dels pobles germànics s’inicià l’etapa visigoda truncada al 711 amb la invasió àrab-berber de la península Ibèrica. Un segle més tard Carlemany inicià la conquesta del territori que esdevindria terra de frontera entre l’Imperi carolingi i l’al-Àndalus, la Marca Hispànica. Sota el feudalisme Catalunya s’organitzà com a Principat i els seus monarques, sota la Corona d’Aragó, van controlar i ocupar els punts més estratègics del Mediterrani, competint amb els imperis marítims italians.

Pintures murals Mallorca

Pintures murals de la Conquesta de Mallorca


La unió monàrquica amb Castella, en època Moderna, col·locà Catalunya a la perifèria de l’Imperi castellà. Les successives guerres europees, moltes d’elles en territori català, van provocar gran descontentament entre una població rural molt castigada pels efectes devastadors de les batalles, els impostos i les ocupacions forçades. La Guerra de Successió fou el darrer episodi i més traumàtic d’aquest període que marcà la fi de les institucions catalanes i la seva organització com a Estat. A partir del 1714 Catalunya s’integrà, a la força, al regne de Castella.
Guerra de successio

Imatge de la batalla final de la Guerra de Successió, en la conquesta de Barcelona. 1714


La nova organització política i econòmica de Catalunya, dins de Castella, suposaren grans canvis pel país, que s’hagué d’adaptar a la nova situació. Al finals del segle XVIII s’inicià la revolució industrial. La prosperitat econòmica i l’incipient burgesia crearen tots els elements per col·locar Catalunya al segle XIX com la regió més pròspera i dinàmica d’Espanya. Un segle XIX d’avanços i retrocessos en l’àmbit polític, sota el nou Estat Liberal que estigué permanentment amenaçat per les forces conservadores absolutistes.
Però les noves idees liberals i progressistes van acabar triomfant, potser no de la forma més radical, a Espanya, que arribà a desallotjar del poder a la reina Isabel I. Durant un breu període la Primera República desenvolupà polítiques democratitzadores i socials però les forces conservadores, quan van poder, van restaurar la monarquia i les velles formes de fer política. El segle XX s’inicià amb les agitacions socials i obreres i també amb l’esperança del catalanisme polític de canviar les polítiques centralistes d’Espanya. Es van fer avenços en l’autogovern del país, com durant el breu període de la Mancomunitat.
Però de nou les forces més conservadores del país, amb l’exèrcit, van truncar totes les esperances de canvi. Primer amb la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) i després amb la dictadura de Francisco Franco (1939-1975) els anhels de progrés, canvi social i llibertat es van veure anul·lats. Només el breu període de la Segona República, del 1931-1939, van permetre importants avenços i el restabliment d’un Govern i un Parlament per Catalunya, juntament amb el primer Estatut d’Autonomia.

Lectures per seguir el curs d'Història de Catalunya: dels orígens a l'actualitat:

 1. De l'Edat del Bronze a l'Antiguitat tardana
 2. La Catalunya carolíngia i la formació dels primers comtats catalans
 3. Feudalització i expansió territorial dels comtats catalans (segles XI-XII)
 4. L'expansió territorial i econòmica de la Corona d'Aragó
 5. La crisi baix-medieval catalana
 6. El sistema polític i institucional del Principat de Catalunya durant l'Edat Mitjana
 7. Catalunya dins l'Imperi dels Àustries (la monarquia dual)
 8. La Guerra dels Segadors
 9. La Guerra de Successió espanyola
 10. La Nova Planta de 1714: l'absolutisme borbònic
 11. La repressió política i social durant el XVIII
 12. Revolució industrial i transformacions econòmiques al segle XIX
 13. Revolució liberal i configuració del nou Estat liberal-burgés
 14. Sexenni Democràtic, Restauració i Catalanisme polític
 15. Anarquisme i moviment obrer a Catalunya
 16. Dels Quatre Presidents a la Solidaritat Catalana
 17. La Setmana Tràgica de 1909
 18. La Mancomunitat de Catalunya
 19. Els anys del Pistolerisme
 20. La dictadura de Primo de Rivera (1923-1930)
 21. La Segona República espanyola i Estatut d'Autonomia de 1932
 22. Dels Fets d'Octubre al Front Popular
 23. El Cop d'Estat de 1936 i la Revolució popular
 24. Catalunya durant la Guerra Civil (1936-1939)
 25. El primer Franquisme (1939-1959)
 26. El segon Franquisme (1960-1975)
 27. La Transició a la democràcia
 28. La Catalunya autonòmica