La Biblioteca Central de Terrassa compleix 10 anys

Publicat el: 05/07/2008 | Actualitzat el:

El 10 de maig de 1998 s’obria la Biblioteca Central de Terrassa esdevenint la primera de la xarxa de biblioteques públiques que amb els anys es van anant construint per tota la ciutat. Recordo perfectament aquell dia. Tenia 11 anys i vam anar amb els pares a la inauguració de la nova biblioteca. Crec que […]


El 10 de maig de 1998 s’obria la Biblioteca Central de Terrassa esdevenint la primera de la xarxa de biblioteques públiques que amb els anys es van anant construint per tota la ciutat. Recordo perfectament aquell dia. Tenia 11 anys i vam anar amb els pares a la inauguració de la nova biblioteca. Crec que aquell dia mitja Terrassa era allà. Va ser un dia important per la ciutat. 1998 va ser un any d’inauguracions. Poc després de la biblioteca es va obrir la segona fase d’ampliació del parc de Vallparadís (des del pont de la Mútua al de la carretera de Montcada). En aquella ocasió també hi va haver moltíssima gent que no s’ho va voler perdre.
Recordar aquells esdeveniments en fa reflexionar sobre Terrassa i els terrassencs. La dècada dels 90 en general fou força important per la ciutat. Al 1994 s’inaugurava el soterrament de la via del tren, al 1992 la ciutat era subseu olímpica de Barcelona ’92 i el Parc de Vallparadís començava a ser una realitat com a gran pulmó verd. Què ha quedat de tot plegat 10 anys després? Des de fa uns anys es respira  un cert desànim, desil·lusió envers la ciutat i una manca de confiança amb els governants. Què ha passat entre aquests anys, no ho sé, però la ciutat ha entrat des de fa un temps en una inèrcia perillosa. No hi ha projecte de futur per la ciutat i l’Ajuntament ha esdevingut amb el pas dels anys el lloc des d’on el PSC, al poder des de 1979, reparteix favors i governa amb la mirada curta del dia a dia, sense saber ben bé cap a on portar la ciutat.
Història i edifici
La Biblioteca Central de Terrassa es va inaugurar amb una gran festa popular el dia 10 de maig de 1998. L’edifici està ubicat als límits del barri del centre. És la biblioteca del districte 1 i cap de xarxa de biblioteques públiques de la ciutat (bct xarxa). És el resultat de la fusió de les dues biblioteques que ja existien al districte (la Biblioteca Soler i Palet i la Biblioteca Salvador Cardús).
No fa gaires anys tota la zona on és ubicada la bct era pràcticament una zona industrial, hereva de la gran explosió de la indústria de finals del segle XIX i principis del XX. L’espai on està ubicada la bct era la seu d’una important fàbrica terrassenca, la fàbrica Torredemer.
És un dels motius pels quals l’arquitecte i autor del projecte, Josep Llinàs, va donar a tot el conjunt arquitectònic un aire que recorda a les edificacions industrials més emblemàtiques de Terrassa, construïdes en ple modernisme. Josep Llinàs va guanyar per aquest projecte el premi Manuel de la Dehesa, de la V Biennal d’Arquitectura, l’any 1999. L’edifici de la bct té una superfície útil de 3.425 metres quadrats, distribuïts en tres plantes.
Les xifres
La bct compta amb aproximadament 80.000 volums i uns fons audiovisual d’uns 7.000 volums (cd, dvd i vídeo). Cal destacar com a fons especials el fons patrimonial provinent sobretot de l’antiga Biblioteca Soler i Palet i la col·lecció GLTB.