20 anys del col·lapse de la Unió Soviètica

Publicat el: 18/08/2011 | Actualitzat el:

Entre els dies 19 i 21 d’agost de 1991 Mikhaïl Gorbatxov, President de la Unió Soviètica, fou retingut il·legalment a la seva casa de camp al Mar Negre, mentre que a Moscou els tancs sortien al carrer. Al darrera d’aquest intent de cop d’Estat hi havien vuit alts càrrecs comunistes, inclòs el cap de la KGB.


Entre els dies 19 i 21 d’agost de 1991 Mikhaïl Gorbatxov, President de la Unió Soviètica, fou retingut il·legalment a la seva casa de camp al Mar Negre, mentre que a Moscou els tancs sortien al carrer. Al darrera d’aquest intent de cop d’Estat hi havien vuit alts càrrecs comunistes, inclòs el cap de la KGB. Els colpistes van formar el Comitè d’Estat per la Situació d’Emergència (conegut com a GKChP) mentre que al carrer, els defensors de la legalitat instal·laven barricades al voltant de la Casa Blanca de Moscou, residència de Boris Yeltsin, Primer ministre de Rússia. Després de tres dies de resistència, el GKChP va ser derrotat i el cop d’Estat liquidat. Malgrat el seu fracàs, el cop va significar l’inici del col·lapse de la URSS, que desapareixeria pocs mesos després, al desembre de 1991, deixant enrere 69 anys d’intensa història que van marcar l’evolució de tot el planeta.
 
El setmanari alemany Spiegel va entrevistar el passat dimarts a Mikhaïl Gorbatxov. L’últim líder comunista parla sobre el cop d’Estat i del paper que jugà posteriorment el qui seria el seu màxim rival polític, Yeltsin. També la BBC ha elaborat a la seva pàgina web una cronologia dels fets que van portar, al 1991, a la caiguda de la URSS.

Boris Yeltsin i Mijaíl Gorbachov, en el Parlamento ruso, el 23 de agost de 1991. - AFP

El president rus Boris Yeltsin es dirigeix cap al president soviètic, Mikhail Gorbachev, a Moscou, el 23 d’agost de 1991, mentre que li demana que llegeixi un document durant la sessió del Parlament Rus. Gorbachev va tornar a Moscou el 22 d’agost de 1991 després que el cop d’Estat no hagués aconseguit. AFP PHOTO PIKO


A l’arxiu del programa de TV330 Minuts” hi ha diversos reportatges sobre l’era de govern de Gorbatxov. Hi destaquen: